Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Unele legume știu să se transforme și în delicios desert

Deși aici suntem pe tărâmul legumelor astăzi vom discuta despre un subiect la care poate nu vă așteptați: desert. Ciudat, ați putea spune! Cum să asociezi dulce tratație și legume?! Doar că morcovii sunt atât de aparte, încât se pot transforma și în dulce încântare gastronomică. 

Extrem de sănătoși au gust minunat și sunt plini de nutrienți și vitamine. Numai buni de ronțăit atunci când avem chef de o gustare. Nelipsiți din tot felul de mâncăruri cărora le împrumută din dulceața specifică. Gustul lor nu ar putea fi la fel de bun fără ei. 

Însă motivul pentru care poate îi iubim cel mai mult este acela că, deși sunt legume, știu să îmbrace forma unui fabulos de bun desert. Răsfăț cremos, lejer și plin de savoare. Cine să nu știe oare despre tortul de morcovi?! 

Ușor de făcut și acasă, simplu de găsit în cofetării și restaurante. De multe ori în variante reinterpretate ce te cuceresc și uimesc deopotrivă. 

Este un desert cu vechime. Lucru care nici nu ne surprinde foarte mult. Căci morcovul a fost folosit în rețete pentru dulci tratații încă din perioada Evului Mediu. Iar motivele sunt extrem de simple: având o dulceață naturală specifică – este de departe cea mai dulce legumă, cu excepția sfeclei – ținea loc de îndulcitor. Care în vremurile acelea nici nu prea se găsea. Ori dacă se întâmpla să ai norocul să afli astfel de ingredient, raritatea îl făcea extrem de scump și, implicit, dificil de procurat. 

Acum, care îi este exact locul de origine, nu e foarte ușor de demonstrat. Ca în cazul multor altor produse ce țin de domeniul culinar, mai multe țări își dispută întâietatea la acest capitol. Unii spun că ar fi Anglia, deși, în anumite cărți e menționat că prima rețetă datează de pe la sfârșitul secolului al 18-lea, în Elveția. Se pare însă că Anglia a avut rol covârșitor în trendul ascendent pe care l-a cunoscut acest desert din cauza raționalizării din timpul celui de-al doilea război mondial. Cert e că s-a răspândit cu ușurință, a trecut oceanul, pentru ca prin anii 1960 să se bucure de cea mai mare popularitate în America. Putea fi găsit peste tot: restaurante, patiserii, cofetării. Acolo au loc și în zilele noastre competiții mari, importante, cu premii consistente în care se decide care e cel mai bun carrot cake. 

E un desert tare aspectuos. Ispititor de-a dreptul și ațâțător de pofte. Chiar de nu iubești prea mult dulciurile, nu prea ai cum să rămâi indiferent. Prezență morcovului în aluat îl face pufos dar și dens deopotrivă; cu o consistență plină, bogată. Blat și cremă de mascarpone. În unele rețete și nuci. Ori migdale. E o priveliște încântătoare, ce abundă în contraste bine alese, accente de culoare, minuțioasă așezare a detaliilor… fermecător. 

Crema folosită e printre cele mai fine de care te poți bucura; bogată, dar totuși surprinzător de ușoară, ca o mângâiere delicată. Nu împovărătoare, ci suavă; răcoritoare chiar. Un blat potrivit de gros, cu textură perfectă, pufos, de o consistență „așezată”. Aduse împreună reușesc să se armonizeze într-o simfonie perfectă a savorii și astfel să genereze o minunăție de tort de morcovi. 

Vreme îndelungată l-am căutat pe cel mai bun din Cluj. Și după nenumărate incursiuni l-am găsit chiar într-o cafenea. De specialitate. La Roots, mai exact. 

E înțesat cu nuci și alune dătătoare de gust absolut minunat, rafinat, arome potolite și note crocante. Are o cremă onctuoasă, fină de zici că e dulce mângâiere. Atingere ca de mătase. Echilibrată în arome și nu foarte multă. Așa se menține delicat în prezență. 

Blat potrivit în textură, dens dar tare cumpătat și numai bun să lase loc minunatei creme să devină actor principal. Vedeta. Și reușește de minune căci pleci cu ea întipărită în memoria gustului. Pentru mult timp… 

Cu mare înțelepciune drămuiești fiecare dumicat doar să prelungești și mai mult încântarea. N-ai vrea așa poveste frumoasă să se termine cu una, cu două. Așadar, se declară că cel mai bun tort de morcovi dintre cele gustate până acum se găsește la: ROOTS. Cred că e musai să nu ratați așa minunăție!

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta