Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rolul bacaniilor în lanțul alimentar scurt

Zic că e vremea să vorbim și despre magazinele de unde ne putem cumpăra hrană cu adevărat bună. Băcănii cum li se spune adesea. Și e un termen tare frumos. Complet, complex și care reușește să exprime tot ce e mai bun în materie de mâncare. 

Băcăniile au apărut din dorința de a readuce în casele noastre gustul autentic al hranei, curat, nealterat în vreun fel. Pur, bun, lipsit de griji. Cu savoarea aceea de odinioară. E garanția alegerii unor produse în care să poți avea deplină încredere. Că sunt așa cum trebuie, fără adaosuri inutile, din ingrediente atent selecționate și cu mare grijă procurate. 

E o mare bucurie când afli că se mai deschide o nouă băcănie. Real prilej de sărbătoare și încântare. Mai ales a sufletului. Îți dai seama că încă mai sunt oameni cărora le pasă, chiar foarte mult, de ceea ce punem pe mesele celor dragi. Pasionați și preocupați de hrană autentică. Bună, curată, corectă. 

Atunci când vrem să mâncăm sănătos primul pas spre acest demers e să descoperim sursa hranei. Să știm care i-a fost tot parcursul până în farfuria noastră. Și de obicei aceasta este caracteristica esențială a produselor din băcănii. Trasabilitatea este o garanție a calității. Iar calitatea hranei este o condiție esențială a unei vieți sănătoase. 

Inițiatorii unui astfel de demers promovează micii producători și produsul local. Hrana aceea bună cu care mulți dintre noi am crescut. Ce acum nu mai e atât de la-ndemână deși ne-o dorim. Teribil de mult. Cum să nu-i apreciem pentru tot ceea ce sunt și fac?! 

Tare-i bine când numărul băcăniilor crește, opțiunile variază și nu mai trebuie să bați poate chiar jumătate de oraș pentru a pune pe masă mâncare aleasă. Nimic nu se compară cu bucuria descoperirii unor surse faine de hrană. Și după o vizită în astfel de locuri mereu ies încărcată nu doar cu produse minunate, ci și cu o stare de bine. Că am șansa, din nou, de a mă ospăta cu bucate alese. Ceea ce în zilele noastre nu e puțin lucru. 

Să fii producător local nu e ușor. Presupune muncă titanică, eforturi prelungite, de toate felurile – financiare, de timp, sufletești – voință de fier – și nu, nu este o exprimare depășită. Pentru că doar cei ce își doresc cu adevărat reușesc. Și cei care cred cu tărie în visul lor. Calea aceasta este una grea. Sinuoasă. 

Așa că se întâmplă, ca în acest tumult al lor, să nu aibă și posibilitatea de a ne livra produsele. Limitări de timp, financiare, teritoriale. Iar aici, intervine ajutorul lor. Al oamenilor de bine implicați în lanțul scurt alimentar, proprietarii băcăniilor. Magazine ce sunt inițiative de suflet și cu reală preocupare față de comunitate, deopotrivă producători și consumatori. 

Semeni ce bat drum în lung și-n lat, doar pe la producători locali, oameni vrednici și cu drag de hrană cum se cuvine, ce ne aduc produsele aproape de noi. Să ne fie la-ndemână. Și indiferent care-ar fi pofta ce-am pofti, ea să ne fie ostoită. Degrabă și cu gust bun. Nu așa… oricum. 

Și ei au nevoie de sprijin acum. Iar noi suntem cei ce îl putem oferi. Alegând produse din rafturile înțesate ale băcăniilor. E un dublu câștig: îi ajutăm să continue și să nu își pună afacerile în pauză pe termen nedeterminat iar noi ne bucurăm de hrană bună. 

Dacă ai vreme de stat la taclale cu acești oameni vei afla de unde provine fiecare produs ce poposește pe rafturile magazinului. Ba chiar și povești de viață cu și despre producători. Ajungi să cumperi nu doar produse nespus de bune ci și povești autentice. Ieși cu siguranță mai câștigat. 

Așa cum se întâmplă într-un astfel de loc menit să încânte gustul și pofticioșii de hrană din pământ tihnit, multe sunt tentațiile culinare. E imposibil, după o vizită la ei să nu plecați cu desaga plină. Cum să reziști unei așa test al poftei?! 

Eu zic că se merită să le treceți pragul. Și am argumente puternice: hrană sănătoasă, produs local, gust bun, curat, just, tradiție și, mai ales, trasabilitate. 

Voi de unde vă luați hrană cum se cuvine? 

Simona Rusu

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta