Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

OBȚINEREA UNOR RĂSADURI DE TOMATE BUNE DE PLANTAT

Semințele tomatelor (fie ele de la planta mama, fie semințe certificate) germinează ușor, semănarea fiind recomandată cu maxim 2 luni înainte de plantarea răsadului în grădină, când se poate asigura o temperatură a solului de 22-26⁰C necesară pentru  germinare. Tot în acest scop este indicată lipsa completă a luminii în primele zile până la răsărire. Răsadnițele pot fi cuburi nutritive, ghivece din materiale plastice, dar și palete sau plăci alveolare, cadre din lemn, cărămizi sau ciment.  Solul necesar diferă pentru fiecare legume, însă pentru tomate este preferabil  un amestec format din 50% mraniță, 25% pământ de țelină și 25% nisip, ori un substrat profesional pentru semănat, pat germinativ ori pământ de pădure cu turbă și în nici un caz din exploatații agricole deoarece pot fi prezente în acesta și alte semințe sau insecte și nu va avea un conținut de minerale cunoscut. Pentru a asigura umiditate substratului se va iriga constant, putând fi aplicate și tratamente fitosanitare dacă este cazul.

După ce plăntuța își face apariția și sunt vizibile două frunzulițe (,,fenofaza de cruciuliță”) este obligatorie repicarea, transplantarea răsadurilor în recipient mai mari și la distanțe mai mari, unde există mai mult substrat ce le asigură un spațiu mai mare de nutriție și dezvoltare a rădăcinii, iar aceasta trebuie ferită de lumina solară, care îi poate afecta funcțiile. După 2-3 zile se va verifica prinderea, fiind necesară alegerea optima a substratului și în această etapă, în care utilizarea gunoiului de grajd care nu este bine descompus poate provoca arderea rădăcinilor și oprirea dezvoltării.

Distanța între plante pe perioada producerii răsadului este importantă, plantele trebuie să aibă suficient spațiu pentru a produce o înflorescență de calitate, dar și pentru a evita alungirea acestora, efectuându-se și operațiile de rărire, pentru a se asigura că frunzele vecine nu sunt prea apropiate una de cealaltă. În zilele în care temperatura este mai mare de 15⁰C se poate realiza ,,călirea,, răsadurilor și expunerea acestora în aer liber pentru a se obișnui cu condițiile de plantare.

Pentru plantare, se folosesc doar răsaduri de calitate care o să formeze plante puternice și sănătoase. Premergător, pot fi realizate fertilizări și tratamentr fito-sanitare. Și terenul trebuie pregătit anterior (săpat, curățat) iar răsadul poate fi udat excesiv pentru a se facilita transplantarea lui. Plantarea se va face mai adânc, mobilizarea solului fiind necesară la adâncimi de 25-30 cm, iar răsadul va fi acoperit până la prima frunză adevărată. Se recomandă un exces de apă la momentul plantării, pentru a asigura prinderea plantei și pentru a nu fi necesare udări în următoarele zile. Plantarea în grădină sau camp se va face în luna Mai în momentul în care temperaturile nu vor scădea sub 10⁰C, fiind recomandat a se realiza în zile înnorate, pentru a se adapta la soare, care poate provoca și arsuri plantelor. Tomatele vor avea nevoie de apă în cantități mari și este recomandată instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Aceasta are avantajul de a feri frunzele tomatelor de apă și de apariția bolilor criptogamice sau a manei.

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta