Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ingrediente locale în abordare cu arome orientale

Să mănânci local este benefic. Și de dorit. Dar asta nu înseamnă că nu poți iniția călătorii culinare în varii ținuturi ale lumii. Da, folosindu-te de ingrediente de sezon pline de prospețime, gust tare bun și vitamine de tot felul. Așa explorările gastronomice parcă sunt și mai reușite. Tocmai despre o astfel de abordare discutăm astăzi. 

O iubesc pentru aportul de senzații aparte. Exotice, orientale, pline de personalitate. Savoare adusă din locuri îndepărtate într-un bol cu salată pentru fericirea noastră culinară. Texturi variate, senzații diferite, trăiri deosebite ale papilelor gustative. 

Dorința de a discuta despre taboule (mai puteți întâlni și varianta “tabouleh” sau “tabbouleh”) mi-a licărit firav la început, apoi din ce în ce mai obsesiv, după ce am zărit-o în meniul unui bistro din Cluj ca și companie de vază pentru quiche. Și cum să ratăm noi gust fenomenal de bun și atât de ușor de aflat?! 

Este o salată extrem de răcoritoare, lejeră, de o prospețime aparte și înțesată de arome. Face parte din bucătăria arabă, dar mai mult întâlnită e în cea libaneză. Pe care eu o ador! 

Ei o servesc de cele mai multe ori în partea de aperitiv alături de multe alte minunății. Așa, ca pregătire pentru ceea ce urmează… Dar o putem savura ca fel principal – datorită bulgurului ține de foame – ori însoțind mâncăruri diverse. Pentru că merge de minune în tot felul de asocieri. 

De ce să o alegem? Pentru plăcerea gustului și încântare culinară. E așa… ca un răsfăț răcoros! Veți fi cuceriți. Și pe bună dreptate! Apoi, mixul de ingrediente o transformă în veritabil cocktail de vitamine, fibre, consistență și sațietate. Și pentru că e altfel. Total diferită față de salatele cu care erați obișnuiți până acum. 

Aveți nevoie de pătrunjel din belșug, verde vibrant, proaspăt și mustind a bine. Apoi roșii cu coaja plesnind a copt și natură cu drag de noi, ceapă roșie că ea e mai domolită și nu se aruncă aprig asupra simțurilor noastre, ulei de măsline, suav în atingerea-i delicată cu iz mediteraneean, sucul de la o lămâie ce a acceptat să treacă prin strângere fermă oarecum nemiloasă dar dătătoare de esență citrică, câteva frunze de mentă ce știe a răspunde cu parfum la cea mai mică atingere. Și bulgur fin. 

Gătiți bulgurul în ce variantă vi se pare mai simplă și în funcție de relația în care sunteți cu timpul. Treceți micii snopi de pătrunjel pe sub lama cuțitului care cu mare dexteritate și bucurie de a fi util îi va transforma în grămăjoară fină, cu gust echilibrat, note naturale și aromă inconfundabilă. Atât a mai rămas din dârzenia de altă dată. Ceapa și roșia vor avea parte de același tratament și cât ai zice pește cubulețe roșii, altele duse înspre mov vor umple blatul de lucru. Mici soldăței aflați în slujba desfătării culinare, bine antrenați, devotați, ce nu se vor da înapoi de la a-și îndeplini rostul. Acela de a cuceri simțurile. 

Peste bulgurul răcit și bine scurs de apă adăugați roșiile, ceapa, pătrunjelul. Scăldați-le apoi în valuri molcome de ulei de măsline ce poartă cu el povești despre locuri calde, plaje întinse, cer senin și soare oglindit în întinderea mării. Adăugați zeama de lămâie și sare după preferință. Iar la sfârșit un ultim detaliu pentru a potența gustul ce astfel va deveni memorabil: tocați câteva frunze gureșe și încântător înmiresmate de mentă. Va duce percepția înspre sublim. Și asta a fost tot! Vă mai puteți exersa abilitățile de a crea armonii culinare adăugând rodie ori semințe de pin… 

Când vreți să vă bucurați pe deplin de un crâmpei de natură și asocieri uimitoare, încercați taboule. Esență de bun într-o salată! 

Acușica vine vara. Și aduce cu ea nemărginite încântări culinare. Printre care și salatele. Cât de curând vom descoperi secretele altei minunății: salata fattoush.

Simona Rusu

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta