Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De ce ți-ai petrece o zi din timpul liber la un festival local?

Oooo, și cât de multe și frumoase sunt motivele. Anul trecut am luat parte la două dintre festivalurile organizate pe meleaguri ce își au rostul nu departe de Cluj: Sărbătoarea mieilor și Festivalul Silvoiței, ambele la Vultureni. Cât de minunate au fost experiențele! 

O astfel de incursiune se dovedește a fi prilej minunat pentru a cunoaște comunitatea. De a te (re)conecta cu locuri ce îți aduc aminte teribil de mult de propria copilărie. Și de firescul, naturalețea acelor vremuri. Senzațiile percepute sunt complexe, un amalgam, iar trăirile cu siguranță aparte. Manifestări gândite să ne apropie de stilul de viață al satului românesc. Acela autentic. 

Ca o întoarcere la tot ceea ce era bun odinioară: tihnă, răgaz pentru noi și cei dragi, timp de calitate petrecut împreună, mâncare curată, legătură cu natura, explorări, activități rurale pentru copii, descoperirea obiceiurilor și tradițiilor purtate cu sfințenie din generație în generație, jocuri ale copilăriei: întrecerea în saci, căratul cu roaba, joacă în balta de noroi, plimbări cu căruța dar și tot felul de ateliere de colorat, pictat, sculptat și alte îndeletniciri ce țin de meșteșuguri de tot felul. Pentru noi e ca o reîntoarcere în timp iar pentru copii o nouă experiență ce nu le e atât de la îndemână în modernul zilelor pe care le trăim. Conexiune cu viața rurală. 

E o manieră extrem de plăcută de a cunoaște producătorii locali din zonă și de a stabili puternice legături cu ei. Pe perioada festivalului ne putem desfăta cu hrană bună, aleasă, rețete moștenite din generație în generație și pregătite aidoma ca odinioară. Încântare a gustului. Gazde primitoare și nespus de harnice, cu drag de oaspeți ce îi vizitează, se pregătesc cu multă vreme înainte de eveniment încât putem duce și acasă o parte din bunătățuri: miere, compoturi, dulcețuri, zacuscă, sucuri, fructe, legume, ouă, lapte brânzeturi, slană, produse pe bază de carne; și câte și mai câte. Sursă de hrană bună. Dar lucrurile nu trebuie să se oprească acolo. Odată descoperiți acești oameni minunați, putem așeza lucrurile de așa natură încât și ulterior să ne bucurăm de rodul muncii lor. Se creează conexiuni trainice. 

Pentru copii câteva zile în natură sunt de neprețuit. Liberi să zburde în voie, să încerce lucruri noi, în cazul unora poate chiar pentru prima dată, să descopere animale, jocuri de tot felul și libertatea aceea nestingherita, dată de natură, pe care am cunoscut-o și noi. Preț de câteva ore bune zona răsună de chiotele copiilor fericiți pentru libertatea căpătată, șansa și frumusețea explorării. Reconectare cu primordialul. Peste tot poți vedea părinți relaxați, și ei poate încântați pentru libertatea temporară căpătată, la fel de gureși precum odraslele lor, discutând, luând parte la diverse activități ori pur și simplu șezând întru relaxare, depănând povești. 

Tocmai de aceea devine prilej de relaxare și pentru noi, adulții. De obicei astfel de festivaluri se organizează în locații cu peisaj mirific ca din vacanțele de odinioară când umblam nestingheriți de griji ori preocupări de oameni mari și mult prea serioși. Vă îndemn către un exercițiu de imaginație. Cu siguranță va fi o încântare și sufletul vă va fi bucurat! 

O zonă idilică, deluroasă, unde lucrurile se desfășoară după altă rânduială, unde și timpul pare a se scurge altfel. Mai domol, mai cu înțelepciune, mai cu folos și mult mai așezat. Undeva, la capăt de sat, după un drum ce doar parțial aparține civilizației, șerpuitor dar nu foarte alambicat, poate puțin solicitant dacă nu vii pregătit cerințelor locului, în mijlocul naturii. Lăsați-vă imaginația să zburde că nu-i ușor lucru să îți închipui cum poate fi atunci când ai senzația că parcă dealul sălășluiește în propria curte. Sau când totul în jur miroase a curat, proaspăt și tihnă, când pomi roditori te îmbie cu rodul lor la tot pasul. Baloți de paie ca și alternativă pentru popas, odihnă ori sporovăială, bănci din lemn. Simplitate și nealterare cu vreun element modern. Cam aceasta-i ambianța unui astfel de festival. 

Nu-i deloc ușor să descrii în cuvinte trăirile participării la un așa eveniment. E o cale nemaipomenit de inspirată de a celebra produsul local, de a-l face vedetă indiscutabilă, de a sublinia importanța hranei autentice, bună, curată, cu grijă pentru om, dar și pentru mediu. E mai degrabă acel tip de experiență ce trebuie simțită pe propria piele pentru a fi pe deplin înțeleasă. 

Ore desprinse din această viață tumultoasă în care uiți de griji. Îți aduci aminte de tine, de cei dragi, de ceea ce iubești și te încântă cu adevărat, de ceea ce te înconjoară. Îți e tare bine dar, mai presus de orice, te simți recunoscător. Și atât!

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta