Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cum putem reinventa hrana pentru a evita risipa alimentară

Săptămâna trecută am discutat despre mici pași pe care îi putem face, fiecare dintre noi, pentru evitarea risipei alimentare. Se întâmplă uneori ca în ciuda precauțiilor luate și a chibzuinței de la cumpărături să constatăm că ingredientele ce le avem pe acasă nu mai sunt așa arătoase ca la început. Dar, în nici un caz, nu le putem arunca. Ar fi păcat… Și atunci?! 

Nimic mai simplu. Cu ajutorul inspirației, imaginației dar și a multiplelor sugestii pe care le găsim peste tot în mediul online, căutăm cele mai potrivite variante pentru a obține hrană cu materii prime mai puțin aspectuoase. Din fructe și legume ce nu mai sunt vedete ca aspect, dar rămân la fel de gustoase. 

Spre exemplu fructele, poate cele mai perisabile și care își pierd cu ușurință aspectul de revistă, pot fi incluse în rețete de prăjituri de tot felul, tarte, brioșe, smoothieuri pentru mic-dejun plin de energie sau chiar înghețată. Ori transformate în peltea, compot, piure, suc. 

Pâinea este poate cel mai frecvent aliment ce ajunge la gunoi imediat ce-și pierde din prospețimea primei zile. E facil să evităm astfel de deznodământ transformând-o în frigănele – cunoscute și sub numele de pită-n ou sau pain perdu – cu ajutorul unor ouă, puțin lapte și o tigaie încinsă. Însă nu ne oprim la varianta copilăriei noastre căci reinventarea poate merge până la a o aduce în stadiul de veritabil desert. Adăugăm miere, diverse sosuri – vanilie, caramel, ciocolată – siropuri, dulceață, fructe proaspete – banane, căpșune, zmeură, afine, mure – fulgi de migdale, frișcă, pudrate din belșug cu scorțișoară sau zahăr. Ba chiar cu înghețată. Minunăție! 

nfd

Tot pâinea uscată se poate transforma în pesmet, blat pentru pizza, crocante crutoane înmiresmate cu adieri de ulei de măsline și diverse condimente, budinci de tot felul. 

Însă și legumele pot căpăta noi valențe chiar dacă la o primă impresie pare a le fi trecut timpul. Iar cea mai la îndemână este pesto. Doar nu credeți că se poate face doar din busuioc, usturoi, ulei de măsline și parmezan conform rețetei clasice. Nicidecum. Îl putem avea și din ingrediente mai puțin “arătoase”. Acelea pe care din piețe nu le mai cumpăra nimeni. Nedorite. Uitate într-un colț. Ba chiar pitite căci strică “fața” celorlalte. Care, altfel, au o soartă cruntă: ajung la gunoi. 

nfd

Rezultatul este fabulos. Delicios, sățios și tare apetisant. Mi-am spus că e musai să îl împărtășesc cu voi, căci cine nu are în casă, măcar o dată, tot felul de legume ce nu mai sunt ca în tinerețea lor. Ți-e milă să le risipești, dar parcă nici nu le-ai mânca. Sugestia aceasta este tot marca Food Waste Combat. 

Aveți nevoie de un blender, un castron mai încăpător și: frunze de morcov, spanac din acela nu foarte aspectuos – știm doar cum în câteva zile reușește el a se ofili și a-și pierde din strălucire, rădăcină de pătrunjel – da, tot din categoria ce nu mai răspunde standardelor estetice, mărar, conopidă – dar nu inflorescența pe care o folosim mereu la supă cremă, 

pane ori o mâncăm crudă, ci exact acele părți pe care le aruncăm de cele mai multe ori, frunzele și cotorul. Vor fi tăiate mărunt și puse la un loc. 

Vrem un pesto cu consistență “ca la carte” și textură plină, bogată; să fie și sățios. Așa că adăugăm bucăți de pâine uscată. Tot “urâțică” și nedorită, ce stă poate de câteva zile pe la noi. 

Aducem mângâierea mătăsoasă a unui ulei – presat la rece e ideal, cu aroma naturală inconfundabilă, sare, piper și nițică apă. Doar cât să îi dăm minunatului pesto forma ideală. Aceea oarecum semeață, dârză, nu foarte curgătoare, dar maleabilă; numai bună pentru un popas pe o felie de pită. Proaspătă și delicioasă! Și înfruptare pe măsură. 

Vedeți?! Nimic mai simplu! Nu doar că avem o gustare aparte, dar mai e și gata într-o clipită. Iar combinațiile pot fi nenumărate. Doar de voi depinde. 

Dacă nu aveți idei sigur găsiți nenumărate online căci sunt din ce în ce mai mulți oameni preocupați de lupta antirisipă alimentară. 

Astfel salvăm de la pierzanie și inutilitate ingrediente care sunt la fel de bune. Doar că li s-a dus din strălucire. Nu mai sunt aspectuoase dar le ajutăm să-și îndeplinească menirea: de a ne hrăni!

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta