Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Aventura orientală cu ingrediente locale merge mai departe: fattoush

Ne continuăm astăzi incursiunea libaneză pentru a încheia episodul început încă de săptămâna trecută. Nu puteam să nu vă aduc atenției această salată minunată ce poate fi pregătită doar din legume de la producători locali. Așa desfătarea gustului va fi garantată. 

Perfectă pentru zilele caniculare ce stau să vină în care parcă nu prea ne putem îmbuiba cu diverse. Dar tot e nevoie să „ciugulim” câte ceva. Iar dacă acel ceva ne va bucura și încânta, cu atât mai bine. 

O găsesc fascinantă din mai multe motive. Deci, aș putea spune că relația noastră e complexă. În primul rând datorită atributelor. Un mix extrem de reușit de senzații răcoritoare, energizante. Ușoară și ideală pentru acele momente când și un grad în plus în termometre devine chin. Dar nu numai. 

Apoi, pentru că e metoda absolut la îndemână prin care te poți bucura de tot ceea ce are mai bun de oferit sezonul legumelor proaspete, toate mustind a copt și bun. Căci dacă nici acum nu am profita pe deplin de ceea ce natura ne dă cu atâta drag, atunci când?! 

Și nu în ultimul rând pentru aportul de senzații altfel. Exotice, orientale, pline de personalitate. Savoare adusă din locuri îndepărtate într-un bol cu salată pentru fericirea noastră culinară. 

Avem nevoie de ingrediente care mai de care mai minunate: 

– o roșie mare, zemoasă, perfect coaptă 

– un castravete 

– ceapă verde sau una roșie potrivită 

– un ardei gras roșu ori galben, după cum ne inspiră mai mult 

– ridichi, dacă le iubiți 

– o jumătate de salată ori mix din salatele preferate 

– o jumătate legătură de pătrunjel 

– câteva frunze de mentă 

– o lămâie sau două linguri de zeamă proaspăt stoarsă 

– vreo 4 căței de usturoi – pentru cei ce vor dressingul cu usturoi 

– ulei de măsline 

– sare, piper 

– o lipie libaneză (în rețeta originală se folosea pâinea veche de o zi, ceea ce puteți face și voi pentru a evita risipa inutilă) 

– opțional: boabe de rodie dacă vreți să ieșiți din zona “locală” 

Ce facem cu lipia? 

Clar va fi adăugată salatei iar pentru pregătirea ei avem două variante. 

– una mai ușoară în care o rupem în fâșii cât pentru îmbucătura perfectă, punem la încins într-o tigaie puțin ulei de măsline și când ne dă de veste cu sfârâiala specifică cum că e pregătit adăugăm bucățile de lipie. Nu le lăsăm prea mult ci doar atât cât să fie puțin rumenite și suficient de crocante. 

– a doua, puțin mai elaborată, dar mai plină de savoare în opinia mea. Încingem cuptorul și pregătim tava pentru copt. Tăiem lipia în pătrățele nu foarte mari și desfacem cele două părți ale 

ei. Le coacem preț de zece minute în dogoarea focului având mare grijă să nu le scăpăm înspre ardere. O lingură de ulei de măsline, niște boia și puțină sare se vor amesteca bine. Când le-am omogenizat ca la carte de parcă sunt una și aceeași și nu mai știu deloc cum le era viața la început, vor fi folosite pentru a unge bucățile de lipie. 

Indiferent de metoda în care le pregătim le vom lăsa puțin deoparte întru liniștire. 

Dressingul 

Și aici avem de ales între două tipuri de dressing, ambele la fel de ușor de făcut. 

Pentru primul avem nevoie de un mojar în care strivim câțiva căței de usturoi cu puțină sare adăugată. Când suntem mulțumiți de pasta obținută, punem zeamă de lămâie și amestecăm foarte bine. Încorporăm treptat câteva linguri de ulei de măsline până la un aspect complet omogen. Și gata! 

Dacă nu vă împăcați cu usturoiul, folosim câteva linguri de ulei de măsline, o linguriță de zahăr, sare, piper și zeamă de lămâie. Le punem într-un recipient ce poate fi bine agitat și după ce s-au amestecat bine le lăsăm puțin întru așezare și o mai bună întrepătrundere a aromelor. 

Momentul mult așteptat: bolul cu salată 

Legumele vor fi tăiate în cubulețe sau felii după propriul plac: roșiile, ardeii, ridichile, castraveții, ceapa și salata. Pătrunjelul și menta tocate fin și adăugate legumelor. Le aducem ploaie din dressingul preferat, bucățile aromate de lipie și amestecăm bine. Condimentăm cu sare, piper iar dacă suntem doritori de notă cu adevărat exotică niște boabe de rodie nu ar strica. 

Totul e pregătit, rămâne doar să ne bucurăm gustul cu așa salată aparte.

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta