Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Abordări pentru evitarea risipei alimentare

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea actuală este risipa alimentară. Tema acestui articol este, pe cât de importantă, pe atât de răscolitoare. Un lucru extrem de prezent în zilele noastre. Aș putea să vă aduc în față cifre, statistici ce dovedesc cât de gravă e problema. Și cutremurătoare, în același timp. Însă, poate se vor disipa în amintire odată cu trecerea timpului. 

Și totuși aleg să vă spun atât: cei de la Food Waste Combat ne informează că în România se irosește anual o cantitate de alimente ce ar corespunde încărcăturii a 127500 camioane, alimente ce ar putea hrăni locuitorii unui oraș ca și Cluj-Napoca pentru o perioadă de 20 ani. 

Trebuie să fim într-o relație frumoasă cu hrana. Așa cum știe a avea grijă de noi, a ne oferi trăiri dintre cele mai intense, și noi trebuie să o prețuim. Să fim chibzuiți, să evităm risipa alimentară, alegând să fim deopotrivă cumpătați dar și din ce în ce mai inventivi. 

Risipa alimentară a devenit o reală problemă care generează pierderi economice, irosirea banilor, acumularea de deșeuri. Și depinde doar de noi să schimbăm această stare de fapt. Statistic vorbind un singur român aruncă într-un an sute de kilograme de mâncare. 

Împreună putem face lucrurile altfel și învăța să reducem așa irosire. Cum? Respectând niște principii simple și tare ușor de aplicat: depozitarea corectă a hranei, organizarea frigiderului, cum să ne facem cumpărăturile mai eficient. Deopotrivă e bine să înțelegem că e indicat să cumpărăm produse locale și doar pe acelea de care avem neapărat nevoie nelăsându-ne atrași de mirajul ofertelor și a cantităților copleșitoare și inutile. Cumpărăm de cele mai multe ori mult prea mult. Și uneori chiar ce nu avem nevoie. Adusă acasă mâncarea nu este depozitată cum trebuie. Ceea ce face să se strice mai repede. 

Cât despre porții, de câte ori nu alegem unele uriașe astfel încât până la final nu ne atingem decât de o parte din mâncare, restul ajungând la gunoi?! 

Așa că e momentul să ne organizăm și să vedem cum putem contribui la îmbunătățirea unui aspect ce devine din ce în ce mai problematic. 

Un prim pas se referă la a cumpăra smart, organizat. Întotdeauna e indicat să avem la noi o listă de cumpărături pe care să o urmăm îndeaproape. Să nu picăm pradă diverselor tentații de la raft, promoții care mai de care mai ispititoare, dar inutile de cele mai multe ori. Înainte de a pleca la cumpărături e important să verificăm ce găsim prin frigider sau cămară. Așa evităm să achiziționăm ingrediente pe care le avem deja ori să strângem cantități prea mari. 

Apoi e bine să nu mergem zilnic la cumpărături. Să stabilim o zi sau două pe săptămână pentru așa îndeletnicire tocmai pentru a avea vreme să consumăm ceea ce cumpărăm. 

Să ne gândim din timp ce vom găti pentru a întocmi liste relevante. Și chiar utile. Așa ce vom cumpăra sigur va fi folosit. Și poate cel mai important aspect, să nu mergem vreodată flămânzi la cumpărături. Poate părea amuzant însă în acele momente am mânca orice, poftim la tot ceea ce vedem și coșul se va umple într-o clipită. 

Odată ajunși în piață e important să înțelegem să nu evităm legumele mai urâțele. Și ele sunt la fel de gustoase chiar dacă aspectul nu e musai de partea lor. E la fel de important să iubim și să luăm acasă fructele și legumele mai puțin estetice căci frumusețea lor stă în gust, nicidecum în înfățișare. 

Legume ce nu mai sunt miss ca aspect, dar rămân la fel de gustoase. Mai mult, salvăm de la pierzanie, inutilitate, niște ingrediente care sunt la fel de bune. Doar că nu mai sunt 

aspectuoase. Așa, le ajutăm să-și îndeplinească menirea: de a ne hrăni. Se pare că fermierii pierd și până la 40% din recoltă deoarece aceasta nu corespunde cerințelor estetice de la raft. 

Cu lista respectată îndeaproape și fără abateri odată ajunși acasă e foarte important să ne organizăm cât mai bine cămara sau frigiderul. Întotdeauna să avem în față, la îndemână, alimentele ce sunt mai perisabile ori nu mai au un termen de valabilitate prea mare. Așa le vom consuma prima dată și evităm să le aruncăm. Deopotrivă trebuie să învățăm ce e bine să depozitam la rece și ce anume poate rămâne afară tocmai pentru a-și păstra vreme mai îndelungată gust mai bun. V-am adus imagini grăitoare în acest sens. 

Așa cum am amintit deja, trebuie să fim foarte atenți cu porțiile. Să nu optăm pentru variante mari, farfurii pline al căror conținut va ajunge la gunoi. Dacă s-a întâmplat să gătim prea mult surplusul poate fi depozitat în congelator. 

Și nu în ultimul rând să nu aruncăm mâncare. Întotdeauna putem fi inventivi și atribui noi utilizări unor ingrediente care nu mai sunt la fel în privința atributelor. Spre exemplu o pâine ce are deja câteva zile poate fi transformată în frigănele desert atât de iubit în copilărie. Dar despre cum putem să ne folosim imaginația la acest capitol vom povesti în amănunt cu altă ocazie. 

Depinde și de noi, prin acțiunile de zi cu zi, prin decizii ce par mărunte să evităm pe cât de mult posibil risipa alimentară. Să fim ponderați și cu grijă față de hrană. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi! 

sursă foto: Food Waste Combat

Recomand acest articol

Scrie-ne părerea ta